نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

مطالعه بر روی کنشگری ذهنی یکی از نخستین دغدغه‌های تحقیق در نئوتنی زبانی است. یک جمله لزوماً پیوند ساده‌ای از چند کلمه در جهت انتقال معانی منحصراً قراردادی نیست. یک جمله پس از بیان شدن، بجز اطلاعات آشکار معنایی کلمات مستقل و پیوند خورده با کلمات دیگر در غالب جمله، حاوی اطلاعات مختلفی از کنشگری ذهنی بیان‌کننده نیز است که در لزوماً در جمله آشکار نیست ولی در بیان آن توسط بیان کننده جمله آشکار می‌شود. نئوتنی زبانی، کنشگری ذهنی را حضور بیان کننده در بیان خود تعریف می‌کند. در این دیدگاه، سوال این است که بدانیم کجا و چگونه این کنشگری و عاملیت در گفتمان بیان کننده ظهور پیدا می‌کند. بنابراین رویکرد ما بر این است که سه نقطه نظر متفاوتی که بصورت غیر مستقیم در مورد کنشگری ذهنی بیان کننده توسط گوستاو گیوم، امیل بنونیست، آنتوئن کولیولی  ذکر شده است را بررسی کنیم. با آنکه این سه زبانشناس بصورت مستقیم طرح موضوع نکرده‌اند، تمرکز ما بر استنباط نظریه‌های مختلف پیش از توضیحات اساسی برای شناسایی مشترکات مفهوم موضوع است. پس از آن، در این مقاله سعی بر آن است که کنشگری ذهنی بیان‌کننده را در زبان تعریف شده  (زبانی که فرد بیان‌کننده به راحتی و خودبخودی با آن ارتباط ایجاد می‌کند) و در زبان در حال تعریف (زبانی که در حد و محدودیتی خاص با درکی محدود بیان‌کننده می‌تواند ارتباط برقرار کند) بتوانیم بررسی کنیم.

کلیدواژه‌ها

[1]   BAJRIC Samir, Linguistique, cognition et didactique, PUPS, Paris, 2009.
[2]   BENOIST Jocelyn, « La Subjectivité », art. Paru dans : Kambouchner D. (Dir.), Notions de philosophie, II, pp.501-562,Gallimard, Paris, 1995.
[3]   BENVENISTE Emile, Problèmes de linguistique générale, Gallimard, Paris, 2000.
[4]   CULIOLI Antoine, Pour une linguistique de l’énonciation, Tome 1, Opérations et représentations, Ophrys, 1990.
[5]   CULIOLI Antoine, Pour une linguistique de l’énonciation, Tome 2, Formalisation et opérations de repérage, Ophrys, 1999a.
[6]   CULIOLI Antoine, Pour une linguistique de l’énonciation, Tome 3, Domaine notionnel, Ophrys, 1999b.
[7]   CULIOLI Antoine, Variations sur la linguistique, Klincksieck, Paris, 2002.
[8]   DE LIBERA Alain, Archéologie du sujet I, Vrin, Paris, 2007.
[9]   DESCARTES René, Discours de la Méthode, Pléiade, paris, 1943.
[10]              GUILLAUME Gustave, Principes de linguistique théorique, recueil de textes inédits, sous la direction de Roch Valin, Klincksieck, Paris, 1973.
[11]              KANT Emmanuel, La raison pure, textes choisis, PUF, Paris, 1999.
[12]              NØLKE Henning, Le regard du Locuteur, pour une linguistique des traces énonciatives, Tomes 1 et 2, Kimé, Paris, 1993 et 2001.
[13]              REZAPOUR Rouhollah, Le Bilinguisme en Néoténie Linguistique ; Aspects sociolinguistique et psycholinguistique du bilingue français-persan, éditions Harmattan, Paris, 2016.