نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار زبان و ادبیات فرانسه، دانشگاه تبریز
2 دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فرانسه، دانشگاه تبریز
چکیده
قرن بیستم به واسطهی جنگ و درگیری های متعددی که نقشی تعیینکننده در سرنوشت کشورها داشتند، جایگاه ویژهای را در تاریخ به خود اختصاص میدهد. در این دوره، آثار ادبی متعددی به توصیف زندگی انقلابیون پرشور پشت صحنه اختصاص یافته است. «جزیره سرگردانی» نوشتهی دانشور و «سرنوشت بشر» نوشتهی مالرو نمونههایی از این دسته آثار میباشند. این دو اثر، تأثیرات مخرب مربوط به جنگ را در سطوح مختلف و از دیدگاه های متفاوت مورد تحلیل قرار میدهند: مطالعهی تغییرات مربوط به ساختار زیربنای جامعه، تجزیه و تحلیل اختلالات رفتاری افراد آسیب دیده و مشاهده دقیق تغییرات اعمال شده در سطح ایدئولوژیهای حاکم بر جامعه و ... . این دو اثر نه تنها عناصر محتوایی یکسانی را به اشتراک گذاشتهاند، بلکه از لحاظ سبک نوشتاری نیز نقاط مشترکی دارند..
«جزیره سرگردانی»، فضای اجتماعی-سیاسی ایران قبل از انقلاب را به تصویر میکشد و به نوعی وارد جرگهی رمانهای سیاسی مانند «سرنوشت بشر» مالرو میشود. داستان مالرو در چینی غربگرا اتفاق میافتد که در آن شخصیت های داستان بر علیه حکومت کشور خود وارد مبارزه میشوند.
این مقاله به مطالعه اجتماعی-سیاسی دو رمان «جزیره سرگردانی» و «سرنوشت بشر» میپردازد. هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل تطبیقی دو اثر است که با مطالعهی عناصر مربوط به جامعهی اجتماعی-سیاسی این دو رمان صورت خواهد گرفت. با رجوع به برخی از مفاهیم جامعهشناسی ادبیات و نظریه های ادبیات تطبیقی، در نظر داریم به بررسی کدهای معنایی، نحوی و سبکی مشترک میان دو متن که مجرای حقایق اجتماعی محسوب میشوند، بپردازیم.
کلیدواژهها