نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه زبان و ادبیات فرانسه، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

ادبیات تطبیقی، به عنوان رشته دانشگاهی, در نیمه دوم سده نوزدهم پدید آمد. این رشته به نسبت دیگر رشته­های علوم انسانی مانند فلسفه، جامعه شناسی، ادبیات محض و غیره رشته جدیدی است، و البته این رشته در کشور ما جوانتر است؛ چرا که مانند دیگر کشورهای شرقی, ما نیز به نسبت غربیان کمتر به سراغ دیگر کشورها برای شناخت ادبیات و فرهنگشان رفته­ایم. کشورهای اروپایی بیشتر به سمت ما آمدند و از این کار قصدشان تنها شناخت نبوده که تسلط سیاسی و فرهنگی نیز بوده است. پس از به وجود آمدن گروههای آموزشی زبان و ادبیات خارجی در دانشگاههای ایران, نیاز به انجام پژوهشها در زمینه ادبیات تطبیقی نیز احساس شد چرا که پژوهشگران از طرفی ادبیات ملی (فارسی) را می­شناختند و به منابع آن دسترسی داشتند، و از طرف دیگر به منابع رشته تخصصی­شان و این­چنین می­توانستند در کنار رشته اصلی­شان بدان بپردازند.
نظری اجمالی به خاستگاه، تحولات و رویکردهای این رشته به پژوهشگران، چه تطبیقی­گر و چه آنان که در کنار رشته اصلی­شان ممکن است کار تطبیقی انجام دهند کمک خواهد کرد به طور مؤثرتری به این رشته بپردازند و در توسعه و گسترش آن سهیم باشند

کلیدواژه‌ها

BAHAR Maléko-Shoarâ. Sabk-chénâsi [Étude sur les styles poétiques persans]. Téhéran: Amir-Kabir, 1355[1977]. Tome I, p.284.
BENAC Henri. Guide des idées littéraires. Paris: Hachette, 1988, Coll. Faire le point.
CHEVREL Yves. La Littérature comparée. Paris: PUF, 1989, Collection Que sais-je.
CHEVREL Yves. L'Étudiant chercheur en littérature comparée. Paris: Hachette Supérieur, 1991. 5. COCHRAN Terry. Plaidoyer pour une littérature comparée. Montréal: Éditions Nota Bene, 2008.p.59.
FROM Éric. Honar é Eshgh-varzidan[The Art of loving], traduit de l'anglais en persan par Pouri Soltâni, 20ème édition, Téhéran, Morvârid, 1380[2002].
GADAMER H.-G. Vérité et méthode: Les grandes lignes d'une herméneutique philosophique. Paris: Seuil, 1977. (Édition intégrale, revue et complétée par P. Fruchon, J. Grondin et G. Merlio).
JOSEPH Lawrence A. Henri Cazalis, son oeuvre, son amitié avec Mallarmé. Paris: Nizet, 1972.
KAHNAMOUIPOUR (J.), KHATTATE (N.). La Critique littéraire. Téhéran: SAMT, 1995.
Le Goût de l'Orient. Textes choisis et présentés par Georgia Makhlouf. Paris: Mercure de France, 2014.
MALLARMÉ Stéphane. Correspondances, tome I. (1962-1871), recueillie, classée et annotée par Henri Mondor. Paris: Gallimard, 1959.
OLENDER Maurice. Les Langues du Parais. Paris: Gallimard, 1989.
PAGEAUX D.-H. Littérature générale et comparée. Paris: Armand-Colin, 1994.
Précis de la littérature comparée. Sous la direction de Pierre Brunel-Yves Chevrel. Paris: PUF, 1989.
SAïD Edward. L’Orientalisme: l'Orient créé par l'Occident. Paris: Seuil, 1980.