نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 برای پی بردن به این مطلب که چگونه ژان ژک روسو، در بطن بدبختی و در وضعیت یک تبعیدی، در اثر خود، رؤیاپردازی­هایگردشگرتنها، خوشبختی را می­یابد و آزادی را دوباره به دست می­آورد، از طریق پدیدارشناسی تخیل، به مطالعه­ی فرایند و جاذبه­های رؤیاپردازی­ای می­پردازیم که رؤیاپرداز را در وضعیت آگاهی از آرامش نگه می­دارد.
 رؤیاپردازی روسویی حاصل تنهایی، حاصل آمیزش بیرون و درون، احساسات و روان است. این رؤیاپردازی قوه­ی محرکی درونی است که جنبش دیده شده، شنیده شده و یا حس شده به هر طریقی، آن را حفظ می­کند. برخی چیزها و مناظر آغاز رؤیاپردازی را میسر و تداوم و جذابیت آن را تضمین می­کنند: هر آنچه مربوط به گیاهان و آب باشد.
 وضعیت وحشتناکی که دیگران روسو را در آن قرار داده­اند، به جای اینکه استقلالش را از او بگیرد، او را به فردی تبدیل می­کند که، با گریز به رؤیاپردازی از طریق تخیل، احساس و خاطره، می تواند استقلال خود را کاملا̋ مطالبه کند. رؤیاپردازی، سعادتی که در آن تنها خویشتن حکمفرماست، زمان سومی است که زمان دوم یعنی زمان اسارت اجتماعی را محو می­کند و به وضعیتی اولیه بازمی­گردد که در آن احساس هستی تمام فضای درون من را فرامی­گیرد. رؤیاپردازی به خویشتن هستی فطری و طبیعی خود را بازمی­گرداند و به احساس وحدت با سراسر عالم منتهی می­شود.

کلیدواژه‌ها

BACHELARD Gaston, La poétique de la rêverie, Presses Universitaires de France, Paris, 1960.
BACHELARD Gaston, La poétique de l’espace, Presses Universitaires de France, Paris, 1957.
BACHELARD Gaston, L’Eau et les Rêves, Librairie José Corti, Paris, 1942.
COZ Michel & JACOB François, Rêveries sans fin, Autour des Rêveries du promeneur solitaire, Paradigme, Orléans, 1997.
EIGELDINGER Marc, Jean-Jacques Rousseau, Univers mythique et cohérence, Éditions de la Baconnière, Neuchâtel (Suisse), 1978.
POULET Georges, Études sur le temps humain, vol. I, Pocket, Paris, 2006.
ROUSSEAU Jean-Jacques, Rêveries du promeneur solitaire, Librairie Générale Française, Paris, 2001.
TRIPET Arnaud, La Rêverie littéraire, Essai sur Rousseau, Librairie Droz S.A., Genève, 1979.