نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه اصفهان

2 دانش‌آموخته کارشناس ارشد زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه اصفهان

چکیده

پس از استقرار در یک مکان، فرد شروع به بازسازی آن می کند. هنگام تنهایی، به "گوشه"ای پناه می برد و تنهایی اش را با مکان سهیم می شود. به علاوه، با تقسیم خاطرات و رؤیاهایش با اشیا، امید آن دارد که هندسه از مرز خود عبور کند. در این باره، مکان کاوی مطرح شده توسط گاستن باشلار، مطالعه ی روان شناختی مکان های صمیمی زندگی انسانی را نشانه می گیرد. بافت فلسفی اثر باشلار، یعنی پدیدار شناسی، شرح روشی است که وی از طریق آن تصمیم به دریافت مکان های انسانی کرده است.با این تصور که زندگی شخصیت های اصلی ولتر و کوئیلو، به شدت به مکان وابسته است، در صدد بر آمدیم تا این مکان کاوی را در کاندید ولتر و کیمیاگر کوئیلو بررسی کنیم. مکان های تداعی شده در این آثار، بیش از این که شیء باشند، پدیده اند و هویت خودرا زمانی به دست می آورند که با آگاهی انسانی در می آمیزند. در تحقیق حاضر سعی ما بر این است که ببینیم چگونه قهرمان ولتر و کوئیلو نمایانگر موجوداتی خواهند شد متمرکز بر خود و در عین حال گشوده بر دنیای بیرون. رمز اینکه که چگونه ولتر و کوئیلو از خلال این دو فرد جوان و با گذر از دنیاهای بیرون غنای ناب ترین تجارب درونی را به تصویر خواهند کشید را بررسی خواهیم کرد.

کلیدواژه‌ها

BACHELARD Gaston, Poétique de l’espace, Les Presses universitaires de France, 3ème édition, Paris, 1961. 
COELHO Paulo, Alchimiste, Éditions Anne Carrière, Paris, 1994.
COURBET Marie, Lecture de Gaston Bachelard [Re] découverte de la maison onirique, thèse en master haBitat&énerGies, École d'Architecture de la ville des territoires à Marne-la-Vallée, Marne-la-Vallée, 2010-2011.
(Consultable sur: http://mes.marnelavallee.archi.fr/mes/072010331.pdf, date de consultation: 1/2/2015).
DEBAILLY Pascal, Candide de Voltaire, Hatier, Paris, 1992.
DOUSTI Farzaneh, «La Poétique de l'Espace à travers Je ne suis pas Jeannette, étude basée sur la topo-analyse bachelardienne», in Kétab-é Mah-éAdabyât. N° 181, pp. 48-52. 1391/2012.
HAJIZADEH Hossein, «Une critique sur l'Alchimiste», in Revue de Langue et Littérature- Littérature persane (Université Azad Islamique de Khoye). N° 2, pp. 9-33, 1383/2004.
HATAMI Hafez, Nasresfahani Mohammad Reza, «Le langage des symboles à travers l'Alchimiste et le Mysticisme Islamique- Étude comparative», in Revue de la Littérature Mytho-Mystique (Langue et Littérature Persanes), Périodicité: quatre fois par an. Volume 6, N° 18, pp. 33-64, 1389/2010.
RÉAULT-CROSNIER Catherine, Analyse du livre la poétique de l’espace de Gaston Bachelard, Presses Universitaires de France, France, 1958.
VOLTAIRE François-Marie Arouet, Candide, Bordas, Paris, 2010.
ZIETHEN Antje, "La littérature et l’espace", In Arborescences, Revue d’études françaises (Université McGill), 2013, n°3, pp.3-29, (Consultable sur: